Alla Hjärtans Dag 2011

I Sverige har vi många vackra högtider att se fram emot varje år. Vissa av dem är vackrare än andra och vissa delar vi med resten av världen, medan vi är ensamma om andra. Alla Hjärtans Dag är en av dessa högtider som vi delar med många andra länder och kulturer. Alla Hjärtans Dag är för oss en relativt ny högtid men den är ack så älskad och uppmärksammad, inte minst av unga par.

Fler presenter för Alla Hjärtans Dag.

Historien om Alla Hjärtans Dag

Ingen kan på riktigt säga hur Alla Hjärtans Dag kom till. Många historier berättar om olika helgon och martyrer som givit upphov till kärlekens högtid Alla Hjärtans Dag, eller Saint Valentines Day som den kallas i de engelskspråkiga länderna.

En av de vanligast förekommande myterna om Alla Hjärtans Dag eller Valentins Dag är att den firats inom den katolska kyrkan sedan 400-talet den 14 februari varje år. Enligt den myten ska en martyr vid namn Valentinus ha återgett synen till sin fångvaktares dotter innan sin avrättning någon gång under 200-talet eller 300-talet. Gärningen var så kärleksfull att kyrkan valde att helgonförklara martyren och fira hans minne varje år.

En annan teori och myt om hur Alla Hjärtans Dag uppkommit är snarlik och berättar om en kristen man vid namn Valentin som levde i Rom på 200-talet. Denne man ska enligt legenden ha varit mycket kärleksfull och älskade att plocka blommor för att ge dem till unga älskande par. Kejsar Claudius II utfärdade under denna period ett förbud mot att viga unga par, ett förbud som Valentin med bestämdhet trotsade. Följden blev att Valentin dömdes till döden genom halshuggning och han sattes i fängelse i väntan på verkställande av domen. Under sin tid i fängelset förälskade sig Valentin i sin fångvaktares dotter och enligt legenden ska han ha skickat ett kort kärleksbrev till sin kärlek. I brevet stod det skrivet ”Din Valentin”.

Alla Hjärtans Dag i nutid

Seden att ge kort och blommor till ”sin Valentin” ska enligt legenden ha uppkommit på detta sätt. Trots det var de egentligen inte förrän under medeltiden som man förknippade Sankt Valentins Dag med kärlek och Alla Hjärtans Dag uppmärksammades inte i Sverige förrän under 1960-talet av kommersiella skäl. Sedan 60-talet har det varit en fin gest att ge sin älskade en blomma eller en bit choklad den 14 februari på Alla Hjärtans Dag, men högtiden var inte stor i vårt land. På 90-talet fick Alla Hjärtans Dag dock ett rejält uppsving och dagen fick en plats i den svenska högtidskalendern.

Idag är Alla Hjärtans Dag en högtid som firas av gammal som ung och det är mycket vanligt att unga par gifter sig just denna dag. En annan anledning till att man förlagt Alla Hjärtans Dag just på våren och den 14 februari kan vara för att många vårfåglar kommer under denna tid, knopparna brister och ljuset kommer tillbaks till vår annars så mörka del av världen. Många djur väljer även att para sig just under denna period och studier visar även att våra hormoner är som mest aktiva under vårkanten.